Elke woensdagavond een tomson darko tekst in je inbox. Over je eenzaam voelen in een club vol mensen. Over de toxiciteit van je eigen perfectionisme. Over de leegte die we soms allemaal voelen, maar niet met elkaar over praten.
Maar tegelijkertijd voel ik me 's avonds energieker dan overdag, wat niet in mijn voordeel werkt. Want dan begin ik mijn eigen vermoeidheid te negeren en ga ik weer te fanatiek dingen doen die ik niet moet doen.
En dan komt het moment dat het bed weer lonkt en je weet dat het een plafondsessie gaat worden en dan zie je nog meer op tegen de volgende dag weer wakker worden met te weinig uren rust. Wat te doen? De meest voor de hand liggende tips helpen een beetje, maar niet echt. Je kent het wel. Slaapdruk opbouwen:
Dat doe ik allemaal. Maar in sommige periodes komt de slaap toch niet. Wat nu? Ik heb je rug. Hier een aantal tips. Maak het in ieder geval gezelligAls de slaap niet komt, maak het gezellig met jezelf.
Ik heb insomnia verslagen door naar West Wing te kijken op HBO Max. Een politieke serie over een (fictieve) Amerikaanse president en zijn staf in het Witte Huis. De dialogen zijn geschreven door Aaron Soorkin. Daar zit een soort ritme in, wat heel fijn is om naar te luisteren. En er zit een traagheid in, die heel ontspannen werkt. Het zijn alleen maar pratende mensen die van kantoor A naar kantoor B bewegen, terwijl de camera ze volgt. Je valt er door in slaap. Echt. Wat ik dan doe, is geborgenheid creëren. Onder de dekens, op mijn telefoon, muziekoordopjes in om het nog intiemer te maken en scherm op de laagste stand. Voor de zekerheid de timer zetten met de functie ’stoppen met afspelen’ en dan kijken. Dit werkt ook voor luisterboeken. Wat nog beter helpt is het idee loslaten dat je te weinig slaap pakt. Je pakt niet te weinig slaap. Onmogelijk. Je insomnia komt niet door slaapgebrek, maar je eigen angstMijn favoriete slaapexpert heet Chris Winter. Hij zegt: stop met je druk maken dat je te weinig uren pakt. Want je pakt meer dan voldoende slaapuren in de nacht, ook al denk je van niet. Het ding is namelijk dat je zo licht slaapt, dat het net lijkt alsof je niet slaapt. Maar dat doe je wel.
De nummer één reden dat mensen slecht slapen, is volgens Winter, omdat ze zich er te druk om maken. Nergens voor nodig. Je lijf zorgt er zelf voor dat het voldoende rust pakt. Nogmaals. Stop met je druk maken. Je hebt geen 8 uur nodig. 6 uur is ook prima. De insomniamensen komen volgens hem gewoon aan de 6 uur slaap. Hij kan het weten. Hij nodigt de koppige mensen die zweren dat ze al drie jaar niet hebben geslapen uit in de kliniek en legt ze aan de draden. Voor je het weet liggen ze gewoon te snurken. Een ander punt dat hij maakt, is dat je wel dingen kan doen om je slaapcomfort te verbeteren. Hier komen de tips: Routine en een goed matrasWinters belangrijkste advies is een vast slaapschema afspreken met jezelf.
Nog belangrijker is dat je een fatsoenlijk matras hebt en een rustige slaapkamer met weinig prikkels. Maak je slaapplek comfortabel, man. Het boek van Winters heet ‘The sleep solution’. Ook op Storylel te luisteren. En dit interview in Trouw is geweldig. Slaap lekker voor vanavond. Liefs, Tomson PS Als je denkt dat de volle maan je wakker houdt, komt dat omdat je denkt dat de volle maan je wakker houdt.
PPS Dit is trouwens ook een hele goede podcast om bij in slaap te vallen.
| |
Elke woensdagavond een tomson darko tekst in je inbox. Over je eenzaam voelen in een club vol mensen. Over de toxiciteit van je eigen perfectionisme. Over de leegte die we soms allemaal voelen, maar niet met elkaar over praten.